logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Risk factors for esophageal cancer in Shanghai, China. II : Role of diet and nutrients.

    Article - En anglais

    A population-based case-control study of esophageal cancer (902 cases, 1,552 controls) in Shanghai, China, investigated the biologic role of diet.

    After adjustment for cigarette smoking, alcohol consumption and other risk factors, increasing consumption of fruits, dark orange vegetables and beef or mutton was associated with statistically significant decreasing trends in risk for esophageal cancer.

    In general, risks were about 40% lower among those in the upper vs. lower quartiles of intake of these foods.

    Fivefold increases in risk were observed among those who consumed burning hot soup or porridge, with smaller excesses for preserved vegetables, salty and deep fried foods.

    Nutrient analysis revealed that increased dietary intake of protein, carotene, vitamins C and E and riboflavin was associated with reduced esophageal cancer risk.

    Mots-clés Pascal : Tumeur maligne, Oesophage, Facteur risque, Epidémiologie, Régime alimentaire, Nutriment, Homme, Oesophage pathologie, Appareil digestif pathologie, Etude cas témoin

    Mots-clés Pascal anglais : Malignant tumor, Esophagus, Risk factor, Epidemiology, Diet, Nutrient, Human, Esophageal disease, Digestive diseases, Case control study

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 94-0591789

    Code Inist : 002B13A01. Création : 09/06/1995.