logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Diet and colorectal adenomas : a case-control study in Majorca.

    Article - En anglais

    A case-control study on dietary factors and colorectal adenomas was conducted in the island of Majorca, Spain, from April 1987 to February 1990.

    Subjects were interviewed using a food frequency questionnaire.

    Nutrient and caloric intake was estimated using local food composition tables.

    The risk of colorectal adenomas was related to the consumption of sugar and pastries.

    Consumption of vegetables was highly protective, irrespective of the cooking procedures.

    Analyses by nutrients identified as protective factors fiber from fruits and vegetables, magnesium and zinc, and vitamins C, B6 and folic acid.

    No excess risk was found for alcohol drinking, intake of saturated fats or animal protein.

    Of the non-dietary factors, sedentariness in the work-place and urban residence were the only risk factors identified.

    Mots-clés Pascal : Adénome, Côlon, Rectum, Facteur risque, Régime alimentaire, Sucre, Epidémiologie, Espagne, Europe, Homme, Tumeur bénigne, Côlon pathologie, Rectum pathologie, Intestin pathologie, Appareil digestif pathologie, Pâtisserie, Majorque

    Mots-clés Pascal anglais : Adenoma, Colon, Rectum, Risk factor, Diet, Sugar, Epidemiology, Spain, Europe, Human, Benign neoplasm, Colonic disease, Rectal disease, Intestinal disease, Digestive diseases

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 94-0023138

    Code Inist : 002B13B01. Création : 199406.