logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Isolation of Acinetobacter spp including A. baumannii from vegetables : implications for hospital-acquired infections.

    Article - En anglais

    A. baumannii is rarely recovered from the skin of patients or healthy European subjects as other genospecies predominate, but it is a significant nosocomial pathogen.

    The natural reservoir of this organism is therefore uncertain.

    We determined the isolation rates of Acinetobacter spp. from vegetables (as an indicator of the natural environment) using a selective technique and classified the genospecies by amplified ribosomal DNA restriction analysis (ARDRA).

    Of the 177 samples of vegetables examined, 30 yielded Acinetobacter, with genospecies 2 and 11 being the most common, each with a frequency of 27%. MIC assays showed that strains of genospecies 1,2,3, and 13TU (the A. calcoaceticus-A. baumannii complex) were significantly more resistant than other genospecies to ciprofloxacin and gentamicin.

    Vegetables may therefore be a natural habitat of A. baumannii and provide a route by which these bacteria are introduced into hospitals with obvious implications for infection control.

    Mots-clés Pascal : Acinetobacter, Neisseriaceae, Micrococcales, Bactérie, Acinetobacter baumannii, Légume, Exploration microbiologique, Isolement, Fréquence, Fragment restriction, Marqueur RAPD, DNA ribosomique, Environnement, Test sensibilité médicamenteuse, Antibactérien, Aliment, Hygiène

    Mots-clés Pascal anglais : Acinetobacter, Neisseriaceae, Micrococcales, Bacteria, Acinetobacter baumannii, Vegetable, Microbiological investigation, Isolation, Frequency, Restriction fragment, Random amplified polymorphic DNA marker, Ribosomal DNA, Environment, Drug susceptibility test, Antibacterial agent, Food, Hygiene

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 99-0373821

    Code Inist : 002A05B11. Création : 22/03/2000.