logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Son útiles los cursos de manipulacion de alimentos ? Valoracion de su efectividad.

    Article - En espagnol

    Traduction en anglais : Are useful the food handling hygiene courses ?

    The aim of this study was to asses if the current courses on food handling hygiene improve the knowledge about this topic ; these courses are compulsory to obtain legal permission for handling food in public facilities.

    Every four years this permission has to be renewed.

    A questionnaire was passed before and after the course. 161 participants were included in the study group.

    Age, sex and if participants had passed a previous course was studied.

    The mean age for the studied group was 33 years ; a higher proportion of women and of people who participated for the first time was observed.

    With respect to the first questionnaire, in the second one an increase of 60% of people who passed the exam was obtained, which was attributable to the course.

    This improvement was similar for new and old participants.

    Conclusions :

    An important increase on food handling hygiene knowledge was observed after the present course, but the similar results for new and old participants suggest a small utility in the long term.

    Mots-clés Pascal : Industrie alimentaire, Hygiène, Formation professionnelle, Manipulateur, Education santé, Acquisition connaissances

    Mots-clés Pascal anglais : Food industry, Hygiene, Occupational training, Manipulator, Health education, Knowledge acquisition

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 99-0367248

    Code Inist : 002A35A04. Création : 14/12/1999.