logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Some dietary predictors of plasma organochlorine concentrations in an elderly German population.

    Article - En anglais

    Associations between reported consumption of animal products and chlorinated hydrocarbon concentrations were examined in 297 elderly people who lived in Germany.

    Consumption of beef and lamb was correlated positively with hexachlorobenzene (HCB), bêta-hexachlorocyclohexane (bêta-HCH), total polychlorinated biphenyls (PCBs), and total dichlorodiphenyl-trichloroethane (DDT) (r=13-19, p<. 05).

    Consumption of saltwater fish was correlated positively with alpha-HCH, dieldrin, and PCBs (r=12-26, p<. 05).

    Other univariate predictors were body mass index, plasma cholesterol, pork consumption, poultry consumption, and age.

    Multivariate linear models of predictors of each chlorinated species were constructed, and some form of meat was used as the main predictor ; the sum of all meats (exclusive of fish) was the best predictor of dieldrin and In (alpha-HCH) concentrations.

    Beef and lamb consumption was a positive predictor of HCB, heptachlor epoxide, total DDT, and bêta HCH.

    Saltwater fish was the major dietary predictor of PCBs.

    Mots-clés Pascal : Contamination, Aliment, Viande, Consommation alimentaire, Allemagne, Europe, Taux, Plasma sanguin, Sang, Chlore Composé organique, Hydrocarbure chloré, Organochloré, Poisson comestible, Milieu marin, Epidémiologie, Vieillard, Homme

    Mots-clés Pascal anglais : Contamination, Food, Meat, Food intake, Germany, Europe, Rate, Blood plasma, Blood, Chlorine Organic compounds, Chlorocarbon, Organochlorine compounds, Edible fish, Marine environment, Epidemiology, Elderly, Human

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 98-0229601

    Code Inist : 002B03H. Création : 11/09/1998.