logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Assessment of the daily intake of pesticide residues through the diet in Italy from survey data of the year 1994.

    Article - En anglais

    On the basis of the analytical data coming from the national monitoring programme stated by the December 23,1992 decree of Ministry of Health and carried out in 1994, an assessment was made on the daily intake of pesticide residues (NEDI) through the diet by the Italian population, according to criteria recommended by UNEP/FAO/WHO.

    The analytical data are the outcomes of about 9500 samples of food commodities.

    The data on the estimate of daily intake of each active ingredient were then compared with the relevant acceptable daily intake (ADI) values, in order to have an updated information on the level of contamination of the diet in Italy by pesticides.

    The results of this investigation show that residues of each pesticide daily ingested by the consumers represent a very low percentage of the relevant ADI values.

    They are, therefore, well below the threshold which should not be exceeded in order to guarantee the sanitary-health quality of food.

    Mots-clés Pascal : Contamination chimique, Produit alimentaire, Pesticide, Dose journalière, Alimentation, Homme, Italie, Europe, 1994

    Mots-clés Pascal anglais : Chemical contamination, Foodstuff, Pesticides, Daily dose, Feeding, Human, Italy, Europe, 1994

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 98-0173653

    Code Inist : 002B03H. Création : 11/09/1998.