logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Fulltext. Consumption of PCB-contaminated freshwater fish and shortened menstrual cycle length.

    Article - En anglais

    Fulltext.

    Highly contaminated Lake Ontario sport fish represent an important human dietary exposure to polychlorinated biphenyls (PCBs) and other toxic contaminants that may disrupt endocrine pathways.

    New York State Angler Cohort women interviewed by telephone in 1993 provided menstrual cycle length (n=2,223).

    Fish consumption at cohort enrollment in 1991 was categorized by duration and frequency and was used to calculate a PCB exposure index.

    Multiple regression analyses identified significant cycle length reductions with consumption of more than one fish meal per month (1.11 days) and moderate/high estimated PCB index (-1.03 days).

    Women who consumed contaminated fish for 7 years or more also had shorter cycles (-0.63 days).

    Mots-clés Pascal : Biphényle(polychloro), Polluant, Contamination, Cycle menstruel pathologie, Ontario, Canada, Amérique du Nord, Amérique, Grands Lacs Amérique, Produit pêche, Pêche loisir, Poisson comestible, Aliment, Toxicité, Femme, Homme, Femelle, Milieu eau douce, Epidémiologie, Appareil génital femelle pathologie

    Mots-clés Pascal anglais : Polychlorobiphenyl, Pollutant, Contamination, Menstruation disorders, Ontario, Canada, North America, America, Great Lakes of America, Seafood, Recreational fishing, Edible fish, Food, Toxicity, Woman, Human, Female, Freshwater environment, Epidemiology, Female genital diseases

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 98-0039859

    Code Inist : 002B03H. Création : 17/04/1998.