logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. The contribution of nutrition to inequalities in health.

    Article - En anglais

    Social class differences in health are seen at all ages, with lower socioeconomic groups having greater incidence of'premature and low birthweight babies, heart disease, stroke, and some cancers in adults.

    Risk factors including lack of breast feeding, smoking, physical inactivity, obesity, hypertension, and poor diet are clustered in the lower socioeconomic groups.

    The diet of the lower socioeconomic groups provides cheap energy from foods such as meat products, full cream milk, fats, sugars, preserves, potatoes, and cereals but has little intake of vegetables, fruit, and wholewheat bread.

    This type of diet is lower in essential nutrients such as calcium, iron, magnesium, folate, and vitamin C than that of the higher socioeconomic groups.

    New nutritional knowledge on the protective role of antioxidants and other dietary factors suggests that there is scope for enormous health gain if a diet rich in vegetables, fruit, unrefined cereal, fish, and small quantities of quality vegetable oils could be more accessible to poor people.

    Mots-clés Pascal : Inégalité, Nutrition, Etude socioéconomique, Homme

    Mots-clés Pascal anglais : Inequality, Nutrition, Socioeconomic study, Human

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 97-0315501

    Code Inist : 002B30A01A2. Création : 12/09/1997.