logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Fulltext. A dietary intervention in primary care practice : The eating patterns study.

    Article - En anglais

    Fulltext.

    Objectives

    This study evaluated the effectiveness of a low-intensity dietary intervention in primary care practice in lowering dietary fat intake and raising dietary fiber intake.

    Methods

    A randomized controlled trial of 28 physician practices in six primary care clinics enrolled, by telephone, adult patients who had appointments for nonurgent non-acute visits.

    Of 3490 eligible patients contacted, 2111 completed baseline interview ; 86.1% also completed a 12-month follow-up.

    Physicians gave intervention participants a self-help booklet and a brief motivational message.

    Changes in fat and fiber from baseline to 12-month follow-up were evaluated.

    Results

    Intervention and control groups both reported a decrease in fat intake and an increase in fiber intake.

    The differential change and 95% confidence interval (Cl) for the percentage of energy obtained from fat was - 1.2 (Cl=-0.71. - 1.7) (P=0015), for grams fiber/1000 kcal 0.32 (Cl=-0.066,0.71) (P=086), for fat score - 0.044 (Cl=-0.016, - 0.072) (P=010), and for fiber score 0.036 (Cl=0.011,0.061) (P=014), with greater reductions in fat and greater increases in fiber in the intervention group.

    Conclusions

    This low-intensity intervention was effective in dietary behavior change.

    Mots-clés Pascal : Soin santé primaire, Programme sanitaire, Education nutritionnelle, Lipide, Fibre alimentaire, Régime alimentaire, Evaluation, Changement comportement, Comportement alimentaire, Homme, Etats Unis, Amérique du Nord, Amérique

    Mots-clés Pascal anglais : Primary health care, Sanitary program, Nutrition education, Lipids, Dietary fiber, Diet, Evaluation, Behavior change, Feeding behavior, Human, United States, North America, America

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 97-0307434

    Code Inist : 002B30A03A. Création : 15/07/1997.