logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Tea consumption and lung cancer risk : a case-control study in Okinawa, Japan.

    Article - En anglais

    To disclose the relationship between tea consumption and lung cancer risk, we analyzed the data from a case-control study conducted in Okinawa, Japan from 1988 to 1991.

    The analysis, based on 333 cases and 666 age-sex-and residence-matched controls, provided the following major findings. (a) The greater the intake of Okinawan tea (a partially fermented tea), the smaller the risk, particularly in women.

    For females, the odds ratios (and 95% confidence intervals) for those who consumed 1-4,5-9, and 10 cups or more of Okinawan tea every day, relative to non-daily tea drinkers, were 0.77 (0.28-2.13), 0.77 (0.26-2.25) and 0.38 (0.12-1.18), respectively (trend : P=0.032).

    The corresponding odds ratios for males were 0.85 (0.46-1.55), 0.85 (0.46-1.56) and 0.57 (0.31-1.06) (trend : P=0.053). (b) The risk reduction by Okinawan tea consumption was detected mainly in squamous cell carcinoma.

    Daily tea consumption significantly decreased the risk of squamous cell carcinoma in males and females, the odds ratios being 0.50 (95% confidence interval 0.27-0.93) and 0.08 (0.01-0.68), respectively.

    These findings suggest a protective effect of tea consumption against lung cancer in humans.

    Mots-clés Pascal : Carcinome, Bronchopulmonaire, Homme, Epidémiologie, Thé, Consommation alimentaire, Protection, Japon, Asie, Appareil respiratoire pathologie, Poumon pathologie, Bronche pathologie, Tumeur maligne, Etude cas témoin

    Mots-clés Pascal anglais : Carcinoma, Bronchopulmonary, Human, Epidemiology, Tea, Food intake, Protection, Japan, Asia, Respiratory disease, Lung disease, Bronchus disease, Malignant tumor, Case control study

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 96-0068650

    Code Inist : 002B11A. Création : 199608.