logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. Bacteriologic quality of some Trinidadian ready-to-consume foods and drinks and possible health risks to consumers.

    Article - En anglais

    The bacteriologic quality of 10 ready-to-consume Trinidadian foods and drinks was determined by culturing for Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp. and thermophilic Campylobacter spp.

    The toxigenicity of S. aureus and E. coli strains was determined and the susceptibility of S. aureus isolates to bacteriophages was also investigated.

    Of a total of 293 food samples tested, 58 (19.8%), 30 (10.2%), and 10 (3.4%) were positive for S. aureus, E. coli, and Salmonella spp., respectively.

    None of the isolates recovered from local sweets, snow cones, and roti was typeable.

    Regardless of the food source, strains of S. aureus were most susceptible to phages in various groups (mixed) constituting 21 (63.6%) of 33 strains typeable, followed by phages in groups III (18.2%) and V (15.2%). Twenty-two (37.9%) strains of S. aureus were enterotoxigenic with 8 (13.8%), 5 (8.6%), 13 (22.4%), and 12 (20.7%) strains producing, either singly or mixed, Staphylococcal enterotoxins A (SEA), B (SEB), C (SEC), and D (SED) respectively.

    It was concluded that black pudding, a local delicacy, poses the greatest health risk to consumers, making it imperative to institute sanitary measures during its production and sale.

    Mots-clés Pascal : Pathogène, Bactérie, Trinidad Tobago, Antilles, Amérique Centrale, Amérique, Plat cuisiné, Boisson, Produit alimentaire, Contamination biologique, Contrôle qualité, Contrôle microbiologique

    Mots-clés Pascal anglais : Pathogenic, Bacteria, Trinidad and Tobago, West Indies, Central America, America, Ready to eat meal, Beverage, Foodstuff, Biological contamination, Quality control, Microbiological testing

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 95-0399444

    Code Inist : 002A35D. Création : 01/03/1996.