logo BDSP

Base documentaire


Votre avis nous intéresse

Le réseau BDSP met en oeuvre un projet d'innovation et d'amélioration de ses services, dans le souci constant de proposer des contenus de qualité adaptés aux besoins des utilisateurs.

Identifier de nouvelles sources de financements est la condition nécessaire pour assurer la poursuite et la pérennité de cet outil unique qu'est la BDSP, tout en le faisant évoluer.

Pour définir un nouveau modèle économique, nous avons besoin de votre avis : merci de répondre à notre enquête (temps estimé : 5 minutes).

Participer maintenant
Participer plus tard J'ai déjà participé

  1. The relationship between dietary factors and serum lipids in Chinese urban and rural populations of Beijing and Guangzhou.

    Article - En anglais

    Background

    Serum cholesterol (TC) levels and coronary heart disease (CHD) are lower in China than in western countries.

    This report examines the role of diet in determining TC.

    Methods

    Data were collected as part of a cross-sectional study of 10 000 men and women, 35-54 years old, conducted in 1983-1984 in four areas in China.

    A 10% subsample was surveyed for eating patterns and measurement of blood lipids.

    Six one-day dietary recalls were collected on each participant.

    Results

    Mean daily intake of energy from fat was less than 30%. Mean Keys scores ranged from 20.4 to 32.6. In multivariable regression analysis controlling for age, body mass index (BMI), and alcohol, Keys score was statistically associated with serum TC.

    A 10-unit greater Keys score was associated with 6.3 mg/dl higher TC and 4.0 mg/dl higher low density lipoprotein cholesterol.

    Conclusions

    We conclude that in China the relation of dietary factors to serum lipids is similar to that in populations having high serum TC levels.

    Mots-clés Pascal : Lipide, Régime alimentaire enrichi, Consommation alimentaire, Comportement alimentaire, Epidémiologie, Taux, Sang, Lipémie, Milieu rural, Milieu urbain, Chine, Asie, Homme

    Mots-clés Pascal anglais : Lipids, Supplemented diet, Food intake, Feeding behavior, Epidemiology, Rate, Blood, Lipemia, Rural environment, Urban environment, China, Asia, Human

    Logo du centre Notice produite par :
    Inist-CNRS - Institut de l'Information Scientifique et Technique

    Cote : 95-0365077

    Code Inist : 002B29A. Création : 01/03/1996.